top of page

ביופסיה של הערמונית

קיימות מספר שיטות של ביופסיה מהערמונית. השיטה המקובלת ביותר היא עדיין בהרדמה מקומית, בגישה דרך פי הטבעת ובהנחיית מכשיר אולטראסאונד. בגברים שעברו בדיקת MRI של הערמונית וקיים ממצא חשוד קטן או מרוחק, ניתן לבצע ביופסיה בהנחיית צילומי ה- MRI. בישראל קיימות שתי שיטות לביצוע ביופסיה מונחית: FUSION (שימוש בתכנת מחשב לביצוע ביופסיה בעזרת  צילומי ה- MRI), או IN-BORE (ביופסיה בתוך מכשיר ה- MRI). ביופסיות בהנחיית MRI נחשבות מדויקות יותר מהביופסיה השיגרתית.


חלק מהביופסיות מתבצעות בהרדמה כללית וחלק בהרדמה מקומית. נוסף על כך, חלק מהביופסיות המכוונות נעשות דרך פי הטבעת וחלקן דרך העור (פרינאום - מתחת לשק האשכים). התאמת סוג הביופסיה צריכה להיות אישית לכל מקרה.

מעקב פעיל בחולים עם סרטן הערמונית

בשנים האחרונות, הגענו להבנה שכשליש מהחולים כלל אינם זקוקים לטיפול מיידי. התברר שבגברים רבים אין מדובר בסרטן אלים כלל ולעיתים גם בעוד 10 ו-15 שנים לא תהיה החמרה של המחלה. במצב זה, יש גברים המעדיפים להיות תחת מעקב קפדני ולא לעבור ניתוח או הקרנות וכך להימנע מתופעות לוואי וסיבוכים אפשריים. 


בחירת החולה המתאים למעקב מתבססת על בדיקות מעבדה, רמת הממאירות בביופסיה והיקף המחלה בתוך הערמונית (נקבעת בעזרת בדיקה גופנית ו- MRI). בחלק מהמקרים יש צורך בבדיקה גנומית מיוחדת של דגימת הביופסיה להערכת רמת הסיכון הנשקפת לחולה. הבדיקות המקובלות בארץ הן ONCOTYPE Dx ו- PROLARIS. 

מעקב וטיפול לאחר ניתוח או הקרנות

לאחר טיפול לסרטן הערמונית מומלץ להישאר במעקב סדיר שמטרתו כפולה: לוודא שאין עדות לחזרה של המחלה ולטפל בתופעות לוואי אם קרו.

PSA ושיטות איבחון חדשות לסרטן הערמונית

גברים רבים פונים לאורולוג בשל בדיקת דם ל-PSA. כאשר בדיקת PSA מוגברת יש צורך גם בבדיקת הערמונית במרפאת האורולוג. בעבר בחלק גדול מהמקרים בהם PSA היה מוגבר, הדרך היחידה להתקדם בבירור המקרה היתה ביופסיה (דגימות מחט) של הערמונית. הבעיה היא, שהביופסיה הכרחית רק במיעוט המקרים אך בעבר לא היו בידינו אמצעים לקבוע זאת.

 
בשנים האחרונות נעשה שימוש הולך וגובר בבדיקות חדשות כמו בדיקת דם  – 4K SCORE המאבחנת את הצורך בביופסיה בצורה מדוייקת בהרבה ומונעת את הצורך בביופסיה בכ-40% מהמטופלים לפחות. בדיקה נוספת היא בדיקת שתן – .SELECT MDx בנוסף ניתן לערוך בדיקת MRI של הערמונית שאף היא יכולה לאבחן את הצורך בביופסיה. ניתוח תוצאות הבדיקות והחלטה על המשך בירור ומעקב דורשות ידע וניסיון בתחום.

החלטות טיפוליות לאחר אבחנה של סרטן הערמונית

למחלה מספר שיטות טיפול שמטרתן להביא לריפוי מלא. ניתוח לכריתה מלאה של הערמונית מוכר כבר שנים רבות כשיטה מקובלת עם אחוזי ריפוי גבוהים. ניתוח כרוך באשפוז, הרדמה כללית ונשיאת קטטר כ-10 ימים לאחריו. חלק ניכר מהניתוחים בישראל מתבצעים בשיטה הרובוטית. ניתוח עלול לעיתים רחוקות לגרום לאי-שליטה בשתן ועלול לפגוע בתפקוד הזיקפה.


גם טיפול בהקרנות הוא טיפול יעיל מאוד בסרטן הערמונית. בהקרנות מועברת קרינה אלקטרומגנטית בצורה מדויקת אל הגידול במטרה להרוג את התאים הממאירים. רוב טיפולי ההקרנות נעשים בגישה חיצונית (בדומה לצילום רנטגן) ואורכים מס' שבועות. חעיתים יש להוסיף טיפול הורמונאלי לטיפולי ההקרנות לשיפור התוצאות. תופעות הלוואי של הרנות עלולות לכלול הפרעות השתנה שונות והפרעות זמניות בצאיה. גם הקרנות עלולות לפגוע בתפקוד המיני. 


שיטה ייחודית לטיפול בסרטן הערמונית היא ברכיתרפיה – טיפול בקרינה חד פעמי באמצעות הכנסת גרגרים רדיואקטיביים לערמונית תחת הרדמה. 


התאמת הטיפול הנכון לכל חולה צריכה להיעשות לאחר פגישה ותיעוד מצבו הרפואי, תרופות קבועות, תפקוד ההשתנה ועוד מדדים רבים. נוסף על כך על הרופא להעריך את מדדי המחלה שאובחנה בערמונית: דרוג המחלה (גליסון) ומידת התפשטות המחלה (מחלהמקומית מול מחלה מתקדמת). לעיתים קרובות, לפני קבלת החלטה, יש צורך בהדמיה נוספת כולל MRI (אם לא נעשה לפני הביופסיה) ומיפוי PET PSMA. לכל לחולה המועמד לטיפול, רצוי להשקיע זמן בהבנת צורת הטיפול המוצעת ותוצאותיה האפשריות לפני קבלת החלטה סופית. 

bottom of page